stip-links stip-rechts stip-links stip-rechts Zelf beoordelen Naar het expertpanel
Mr. Michelle Bruijn
Docent en onderzoeker

Rijksuniversiteit Groningen

Lachgas mag alleen worden verkocht door verkopers met een vergunning

Impact op volksgezondheid

+ +

sterk positief

Als de geschiedenis ons iets geleerd heeft, dan is het dat een algeheel verbod ontzettend veel negatieve neveneffect met zich meebrengt. Regulering zorgt ervoor dat er controle kan komen op voorlichting, leeftijd, marketing, verkoop, kwaliteit, etc.

Impact op criminaliteit

+

positief

Zodra iets wordt verboden, ontstaat er een verdienmodel voor criminelen.

Impact op economie

=

neutraal

Afhankelijk van de grootte van de markt.

Impact op milieu

=

neutraal

Hangt enorm af van de vraag wat er dan gedaan wordt met al die ballonnen op straat en de lege patronen. Statiegeld zou een oplossing kunnen zijn.

Impact op internationaal imago

=

neutraal

Ik ben onbekend met de status van lachgas in andere landen. In de meesten is lachgas volgens mij legaal, dus dan zal het weinig tot geen impact hebben op het internationaal imago van Nederland.

De productie en verkoop van XTC moet worden gereguleerd

Impact op volksgezondheid

+ +

sterk positief

Voor zover bekend lijkt XTC weinig schadelijk effect te hebben op de gezondheid van de gebruiker. De schadelijkheid zit met name in de 'rotzooi' waarmee de werkzame stof MDMA vermengt is. Als de product en verkoop wordt gereguleerd zal er controle komen op de samenstelling van de XTC pil. Daarnaast kan er makkelijker voorlichting worden gegeven over het gebruik. Dit is met name van belang voor festivalgebruikers, bij wie de gevaren van uitdroging en oververhitting op de loer liggen.

Impact op criminaliteit

+

positief

Zodra de verkoop en productie wordt gereguleerd zal dit het verdienmodel rondom XTC bij de criminelen weghalen.

Impact op economie

+

positief

Gereguleerde verkoop en productie zal leiden tot meer belastinginkomsten. Al zal er wel voor gewaakt moeten worden dat de prijs van gereguleerde XTC kan concurreren met de zwarte markt.

Impact op milieu

+

positief

Regulering van productie zal leiden tot minder afvaldumpingen. De illegale xtc labs dumpen met name heel veel chemisch aval, dit levert enorme problemen op voor het milieu.

Impact op internationaal imago

=

neutraal

Dit hangt ontzettend van de ontwikkeling in anderen landen af. Het imago zal waarschijnlijk eerst verslechteren, maar als andere landen uiteindelijk meegaan zal Nederland gezien worden als een 'fronrunner', zoals Canada nu is op het gebied van cannabis (en Nederland ooit was met het coffeeshopbeleid).